Cum de a alege un aragaz pentru drumeții
Un instrument pentru prepararea hranei sau pentru transformarea zăpezii în apă vitală. Confortul sau chiar supraviețuirea dvs. poate depinde de această piesă de echipament. Aflați cum să o alegeți pe cea mai potrivită.
În anii 1980, exploratorul polar ceh Jaroslav Pavlicek a formulat câteva criterii pentru selectarea unei sobe, pe care nimeni nu le poate contesta: "puterea calorifică, prețul, combustibilul multifuncțional, raportul dintre greutatea sobei și puterea, rata de defecțiune și toxicitatea substanțelor arse". La patruzeci de ani de la acest scurt ghid de alegere a unei sobe, ajungem la constatarea, nu tocmai încurajatoare, că, la fel ca în anii 1980, niciunul dintre tipurile existente nu este ideal din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, cu ajutorul acestui ghid, este ușor să alegeți unul care să fie potrivit pentru dumneavoastră și potrivit pentru tipul de expediții pe care le faceți.
gaz ușor
Dilema de bază cu care se confruntă oricine are nevoie de o sobă este benzina sau gazul. Cele mai multe sobe pe gaz vândute sunt sobe pe gaz care se montează pe un cartuș umplut cu un amestec de propan și butan sau propan și izobutan. Pe vremuri existau tipuri de propan pur, care erau potrivite pentru temperaturi foarte scăzute; cu toate acestea, ele erau, de asemenea, periculos de explozive.
Aragazurile pe gaz sunt ușoare, portabile și ușor de utilizat chiar și de către un începător complet. Pur și simplu puneți aragazul pe cartuș, deschideți robinetul și aprindeți un chibrit sau o brichetă. Unele modele mai sofisticate au o scânteie încorporată în arzător, apoi trebuie doar să apăsați butonul sau maneta corespunzătoare.

Înșurubați sau conectați și gătiți
Cele mai multe aragazuri și cartușe se conectează pe același principiu - filet cu șurub. Prin urmare, aproape toate mărcile de pe piață sunt compatibile și puteți utiliza un cartuș Primus pe un aragaz Var sau Coleman. Singura excepție este reprezentată de aragazurile cu baionetă Campingaz, care funcționează numai cu cartușe de aceeași marcă.
Vechiul sistem de broșă, prin care, după prima conectare a aragazului și a cartușului, este necesar să le păstrați pe amândouă într-o singură bucată până la epuizarea gazului, aproape că a dispărut din cauza lipsei sale de practicitate.
Stabilitatea, arzătorul, depozitarea și greutatea aragazului sunt esențiale
Atunci când alegeți un aragaz, este important să vă uitați în primul rând la stabilitate - labele trebuie să fie robuste, dar suficient de largi pentru a ține fără dificultate un recipient mai mare. Unele companii, cum ar fi modelele japoneze Soto, oferă două versiuni de labe, una pentru o crăticioară obișnuită de până la doi litri și una pentru un vas mai mare.
Asigurați-vă că acordați atenție arzătorului în sine: timp de ani de zile, acestea au fost făcute bombate în sus, dar acest lucru expunea flacăra la vânt și ducea la pierderi semnificative de energie. Prin urmare, unele tipuri mai noi plasează arzătorul într-un plan cu un mic soclu sau gropiță, care nu este afectat de rafale sau este afectat mult mai puțin.
Pe lângă rezistență și stabilitate, există un alt criteriu care merită luat în considerare: capacitatea de pliere. Dacă lanterna și pachetele sunt într-o singură bucată, aceasta va fi mai mare la transport decât dacă ambele sunt împărțite în două bucăți. În timp ce potențiala voluminozitate înseamnă cel mult un pic mai mult spațiu în rucsac, celălalt criteriu este cu adevărat important: ușurința de manevrare. Merită cu siguranță să încercați aragazul nu numai cu mâinile goale, ci poate și cu mănuși. Atunci când trece o rafală de vânt și nu vrei să-ți dai jos mănușile nici măcar pentru câteva secunde, te bucuri sincer că ai un aragaz care a trecut acest mic test atunci când l-ai cumpărat.
AragazurileJetboil, care ar putea fi descrise cu o mică hiperbolă drept un ceainic de exterior, au fost foarte populare în ultimii ani. Acest lucru se datorează faptului că îndeplinesc toate caracteristicile cheie enumerate mai sus - stabilitate, depozitare, greutate, arzător de calitate - plus că aragazul include un recipient la îndemână în care, în limita rezonabilului, poți găti individual sau în pereche o mulțime în grabă, dar nevoile unui grup mai mare sau ale unor gurmanzi în aer liber nu par a fi acoperite.
Cartușele
În ultimii ani, pasionații de gaz au beneficiat de o gamă din ce în ce mai largă de cartușe: pe lângă cele clasice, acum se pot cumpăra și cele de iarnă. Acestea sunt umplute cu un amestec de gaze amestecate pentru a fi rezistente la temperaturi de minus 20 de grade, iar unele au încorporată și o căptușeală din hârtie absorbantă care accelerează transformarea gazului lichefiat din interiorul cartușului în stare gazoasă. Cu toate acestea, chiar și cu toate noile amestecuri, rămâne faptul că un aragaz cu gaz este fiabil doar pentru gătit iarna, atunci când temperaturile sunt ușor sub zero.
Odată ce acestea încep să scadă sub minus zece și mai jos, trebuie să luați măsuri de precauție, cum ar fi un cartuș sub jachetă sau un cartuș în sacul de dormit pe timp de noapte, iar undeva în jurul a minus cincisprezece sau douăzeci de grade, chiar și un cartuș de gaz care spune că va rezista până la minus douăzeci și șapte de grade nu va fi de ajutor. Ocazional, unii vor spune acest lucru cu o notă că este un amestec special de gaze; am testat diferite mărci în mod repetat la altitudini între două și trei mii la temperaturi de aproximativ minus douăzeci și niciunul nu a dat greș. Cu gazul, pur și simplu rămâi fără apă sau mâncare caldă la acea temperatură.
În afară de limitele de temperatură, dezavantajul gătitului cu gaz poate fi faptul că este greu de estimat cât de mult gaz se mai află în cartuș. Este nevoie de un pic de practică pentru a reuși.

Sobe pe benzină fiabile
Pe lângă cele câteva dezavantaje practice menționate mai sus, mai există un criteriu care poate elimina o aragaz pe gaz din alegerea ta. Și acesta este țara în care vei face drumeții. Nu poți cumpăra cartușe peste tot, iar dacă călătorești cu avionul, nu le poți lua cu tine din motive de siguranță. Pentru astfel de destinații, precum și pentru munții de iarnă, există o singură alegere: o sobă pe benzină.
Este mai scumpă, mai grea și necesită un pic de exercițiu pentru a fi manevrată, dar aspectele pozitive sunt totuși considerabile: nu îngheață niciodată și puteți obține combustibil peste tot. Soba vine de obicei cu un set de duze care se schimbă în funcție de tipul de combustibil. Folosești duza cu litera K pentru a alimenta cu kerosen sau motorină. Marca IG indică benzina tehnică și benzina fără plumb de la pompă - doar combustibili mai curați.
aveți grijă la duza și la o manevrare mai complicată
Duza este cel mai slab punct al unui aragaz pe benzină, mai ales dacă nu puteți obține decât combustibil de proastă calitate, ceea ce nu este neobișnuit în Asia, Africa sau America de Sud (nici măcar filtrarea printr-o țesătură fină nu se ocupă de toate impuritățile). Producătorii unora dintre modelele mai scumpe au în vedere acest lucru, așa că au adăugat un mecanism de autocurățare: acesta profită de zdruncinăturile rucsacului atunci când mergeți, de exemplu. Există o bilă în duză care curăță ea însăși zona cu această mișcare.
Ceea ce îi descurajează pe mulți oameni să cumpere un aragaz pe benzină, în afară de prețul mai mare, este dificultatea de a-l manevra. În loc de simpla rotire a unui șurub, aragazul trebuie să fie pornit: adică transformarea combustibilului lichid în stare gazoasă. Cu toate acestea, aragazurile moderne pe benzină sunt cu mult înaintea predecesorilor lor cu douăzeci sau treizeci de ani mai vechi, a căror aprindere necesita uneori o îndemânare considerabilă.
Trebuie adăugat că arzătorul pe benzină, deși fiabil, are vulnerabilitățile sale: și nu doar duza. Este vorba, de asemenea, de o pompă de presiune, a cărei etanșare trebuie verificată și lubrifiată din când în când.
amfibieni printre sobe
Unele aragazuri sunt ambele - puteți atașa un cartuș de gaz și sticle de benzină sau kerosen. Acest lucru permite o mai mare improvizație. În bivuacuri sau în iernile alpine, de exemplu, oamenii lasă adesea cartușe pe jumătate goale pentru următorul sosit. Astfel se economisește combustibil. Soluția amfibiană ideală este Soto StormBreaker. Bineînțeles, sunt disponibile accesorii pentru aragazuri.
Alternative la alcool și lemn
Aparatele de gătit cu alcool lichid sau solid sunt un capitol specific, existând chiar și modele cu ardere pe lemne. Acestea din urmă sunt foarte puțin folosite în zona noastră: nu sunt foarte ușoare, iar cei care vor să gătească cu lemne și au acces la ele vor face pur și simplu un foc.
În ceea ce privește aragazurile cu alcool solid și lichid , ele pot fi recomandate mai mult pentru încălzirea apei decât pentru a găti cu adevărat în aer liber. Principalul lor avantaj rămâne prețul lor scăzut și rezistența la îngheț . Dar dezavantajele sunt totuși mai mari decât avantajele: gătitul cu alcool durează mult timp.

Avantajele sobelor de gătit
Eficiența gătitului poate fi îmbunătățită nu numai prin tipul de aragaz sau de cartuș adecvat sezonului, ci și prin modul în care se potrivește echerul pe aragaz. Nu este vorba doar de un bun echilibru, ci și de energia care se scurge între arzător și fundul oalei. Atunci când flacăra nu se concentrează pe nimic altceva decât pe fundul etuvei de deasupra ei, acest lucru este ideal. Ceea ce eșuează adesea în condiții de vânt, și de aceea există pârghii pentru a crea un colț liniștit pentru flacără. Acestea pot fi achiziționate pentru majoritatea aragazurilor pe care acest tip de problemă le poate bântui potențial.
Sistemele recent dezvoltate menționate mai sus, în care aragazul și vasul sunt o singură unitate, tratează bine acest tip de scurgere. Ele se mai numesc și jetboil, după numele celui mai faimos producător al acestor aparate compacte. Soluția dintr-o singură bucată este o modalitate foarte eficientă și rapidă de a încălzi apa. Pe de altă parte, nu este potrivită pentru orice fierbere majoră, mai ales cu mai multe persoane. Sunt populare mai ales în rândul alpiniștilor pentru gătitul rapid sub stâncă: drumeții tind să meargă pe calea sobelor clasice. Și sunt deja alimentate cu gaz.

Rezumat
Aragazuri cu gaz - principalele avantaje și dezavantaje |
|
| + sunt ușoare | - nu funcționează la temperaturi scăzute |
| + sunt ușor de utilizat | - nu puteți cumpăra cartușe în unele țări și nu le puteți lua în avion |
| + puteți aprinde flacăra instantaneu | - este dificil de estimat cât de mult combustibil a mai rămas |
| + control ușor al flăcării | - combustibilul costă mai mult |
| + de obicei sunt mai ieftine | - modelele mai ieftine nu rezistă foarte bine la vânt |
| + capacitate de stocare | |
|
|
| + funcționează la orice temperatură și altitudine | - funcționarea și întreținerea necesită practică |
| + sunt mai ecologice: reciclați recipientul de combustibil | - preț mai ridicat |
| + este ușor de controlat cantitatea de combustibil utilizată | - inconsecvență |
| + sunt stabile, deoarece au un centru de greutate mai mic | - greutate mai mare |